Parádní cesta

Po francouzsku

Francouzská kuchyně patří právem mezi neoceňovanější na světě. Snoubí v sobě lásku k jídlu a je bezesporu nedotknutelným kulturním dědictvím, na kterém netřeba něco měnit.


Úroveň


Francie je kolébkou „haute cuisine“, což je výraz přenesený z oblasti módy a značí tu nejlepší gastronomii, puntičkářství, ale i tomu odpovídající ceny, které si nemůže dovolit zdaleka každý. Pokud ale budete mít tu čest, každá koruna se vyplatí. Nebeská hra chutí za to stojí.

Francouzi dali světu ze své kuchyně mnoho – průvodce a encyklopedie Larousse, Escoffier i Michelin, který hodnotí restaurace napříč celým světem a vybírá to nejlepší, co ochutnat.


Od základů


Francouzská kuchyně vykazuje několik rysů, které se jen těžko kopírují. Mezi hlavní suroviny patří zejména vynikající víno, sýry, ústřice, ryby, mořské plody, hřebenatky, jehněčí a skopové maso, vnitřnosti, chřest, čekanka, artyčoky, křepelky, drozdi, svazek bylinek bouquet garni, houby a nesmrtelné bagety. Neradi si odpírají, a tak se oběd může díky třem nebo čtyřem chodům protáhnout.


Jiný kraj


Víc než kdekoliv jinde se ve Francii různí kuchyně podle jednotlivých regionů. To je jev, který je v Čechách znatelný velmi málo.


  • Lotrinsko – quiche lorraine a ovocné džemy

  • Champagne – kolébka vynikajícího šampaňského

  • Bretaň – palačinky z pohankové mouky

  • Normandie – cider Calvados

  • Limousin – ústřice a slávky

  • Gaskoňsko – vinná brandy Armagnac

  • Provensálsko – dlouhé lány levandule


Sladká tečka


I když jsou francouzské ženy proslulé svou útlou postavou a budí dojem, že se na jídlo jen dívají, mají do jedné slabost pro tenoučké palačinky z pšeničné nebo stále oblíbenější pohankové mouky. Slaná varianta se sýrem a šunkou i sladká s kapkou javorového sirupu, kousky ovoce nebo jen citronovou šťávou se nezají. Nikdy.